Spijkerklassiek
Spijkerklassiek is een Amsterdamse kamermuziekserie waarin de beste jonge musici van het land, vaak recent afgestudeerd, optreden. De serie biedt musici een kans om zich professioneel te ontwikkelen en hun ondernemerschapsvaardigheden te versterken. Sinds de oprichting in 2019 wordt Spijkerklassiek ondersteund door het AMARTE Fonds.
Onze concerten zijn afhankelijk van fondsenwerving en donaties. Wilt u bijdragen? Elke gift, hoe klein ook, is welkom.
Neem contact op via: info@koenraadspijker.com.
Hartelijk dank en graag tot ziens bij een van onze concerten!
Januari 2024
Feestelijk Nieuwjaarsconcert met violiste Emma Roijackers
Locatie Schuilkerk de Hoop (Diemen)
Internationaal prijswinnares violiste Emma Roijackers organiseert in februari 2024 een driedaags festival in de geest van de laatste Weense meester Arnold Schönberg. Op 4 en 5 januari organiseert Spijkerklassiek een feestelijk nieuwjaarsconcert waarin u een bijzondere sneak preview krijgt op dit festival.
Met onder meer één van de mooiste werken uit het oeuvre van Johannes Brahms én spannende nieuwe werken van de succesvolle hedendaagse componisten Mathilde Wantenaar en Joey Roukens bezorgen Pianist Koenraad Spijker en violiste Emma Roijackers u een prachtige start van het nieuwe jaar.
Arnold Schönberg - Fantasie voor piano en viool
J. Brahms - Vioolsonate nr. 2 in A
Mathilde Wantenaar - Sprookjes voor piano en viool
Anton Webern - 4 stukken voor piano en viool op. 7
Joey Roukens - Riffs
Viool: Emma Roijackers
Piano: Koenraad Spijker
Oktober/November 2023
”Chansons Fantastiques”
From the most tender French harmonies to the funniest of fables, duo LiederLiefde, comprised of mezzo-soprano Anna Trombetta and pianist Koenraad Spijker, presents a wide-ranging program; master composers Debussy, Caplet, Rameau, Duparc and many more. Exploring the nuanced texts and scope of emotions present in the French repertoire, audiences will be transported to a world of fantasy, heartbreak and fun.
CONCERT DATES:
18/10 | Schuilkerk de Hoop (Diemen)
25-30/10 | Nadia & Lili Boulanger International Concours de Chant & Piano - Conservatoire National Supérieur de Musique Parijs
10/11 | De Amstelkerk (Amsterdam)
11/11 | Theater de Posa (Lelystad, besloten concert)
Voorbij:
2023, 2022, 2021
31 Maart 2021 | COVID Livestream vanuit de Duif, Amsterdam
De pianokwintetten van Schumann en Schnittke
Alfred Schittke (1934-1988) was een sovjetcomponist die vooral bekend is geworden met zijn koormuziek. Zijn stijl kan zeer modern genoemd worden; Schnittke was een kind van het serialisme en een voorzetting op de Avant-garde, maar voor een groot deel ook geïnspireerd door Mahler en Shostakovitsj. Schnittke noemde zichzelf een polystilist, iemand die meerdere stijlen beheerst en soms op totaal verscheurende manieren tegen elkaar in gebruikt. Het tweede deel ‘Tempo di Walz’ uit dit duistere kwintet is daar een bijzonder voorbeeld van.
Het kwintet voor piano en strijkkwartet is een reflectie op de dood van Schnittke’s moeder.
Robert Schumann (1810 - 1856) schreef zijn wonderschone en triomfantelijke pianokwintet in Es groot in slechts een paar weken tijd, in september en oktober in 1842, het jaar dat voor Schumann de boeken zou ingaan als het jaar van de kamermuziek. Vóór 1842 componeerde Schumann (naast een zeer jeugdig pianokwartet in 1829) vrijwel alleen voor piano, maar na dit jaar had het componeren van Schumann een nieuwe ingang en een nieuwe creatieve kracht gevonden.
Zeker is het niet, maar het lijkt er zeer op dat dit magische pianokwintet geïnspireerd is op het bekende pianotrio van Schubert, dat Schumann zeer bewonderde en dat ook in Es staat en een vergelijkbare opbouw kent.
15 JANUARI 2023 | De Amstelkerk
”LA FANTAISIE D’APRÈS-MIDI”
Het begin van de 20e eeuw was een periode waarin de muzikale ontwikkelingen mijlenver uiteenliepen. Uiteraard waren er componisten die aan de romantische school van hun leermeesters vasthielden, maar er waren ook zoekers naar nieuwe gronden, die nieuwe muzikale werelden wilden ontdekken.
Het 'Impressionisme' en de 'Tweede Weense School' ontstonden vlak na elkaar maar kunnen qua stijl niet verder uit elkaar liggen. Acht musici werken samen in dit fascinerende programma om te onderzoeken wat componisten dreef om zo ver te gaan.
Aan de ene kant wordt de 12-toonsmuziek onderzocht, die schoonheid voor het onherkenbare inwisselt. Aan de andere kant het impressionisme dat zich zo beeldend ontwikkelt dat de muziek bijna tastbaar wordt.
Musici:
Viool: Emma Roijackers
Viool: Margot Kolodziej
Altviool: Lotus de Vries
Cello: Renée Timmer
Harp: Zoë Knoop
Klarinet: Jelmer de Moed
Fluit: Maartje valk
Piano: Koenraad Spijker
ZATERDAG 1 OKTOBER 2022 - De Amstelkerk
”SCHUBERTIADE”
FRANZ SCHUBERT (1797 - 1828) schreef zijn Pianokwintet in A groot, dat beroemd werd onder de naam Forellenkwintet op 22-jarige leeftijd, in de zomer van 1819. Franz, die toen al veel tegenspoed kende (weinig commerciële successen, ziekte), was op vakantie met zijn goede maat Johann Vogl (51), operazanger. Ze reisden naar Steyr (Ober Österreich) waar het voor Franz, geboren Wiener, de eerste echte kennismaking was met de bergen en meren waarover hij zo graag zijn liederen schreef.
In Steyr bleek Schubert al enige bekendheid te genieten.. Hij werd het middelpunt van een kring bewonderaars, aangevoerd door de plaatselijke mijndirecteur Sylvester Paumgartner, aan wie het kwintet is opgedragen. Paumgartner suggereerde dat Schubert in het werk een deel opnam bestaande uit variaties op één van zijn meer bekende liederen, die Forelle.
In een van de gelukkigste perioden uit het beklaagde leven van Franz Schubert, schreef hij dit frisse, blijmoedige kamermuziekwerk in A groot, een zonnige toonsoort, voor de opmerkelijke bezetting waarin Paumgartner en zijn vrienden musiceerden: Contrabas, Cello, Altviool, Viool en Piano.
15 Oktober 2021 - De Amstelkerk
”LE JARDIN FÉERIQUE”
Piano: Duco Burgers
Piano: Koenraad Spijker
Le Jardin Féerique:
Een pianistisch eerbetoon aan het Franse impressionisme met solo en 4-handige pianowerken van Debussy, Ravel en Boulanger.
Samen met pianist Duco Burgers breng ik op 15 oktober een ode aan het wonderlijke Franse Impressionisme (begin 20e eeuw), waarin u sprookjesachtig pianospel kunt verwachten dat varieert van Belle en het Beest tot fantasieën die essenties van het water proberen te vangen.
Maurice Ravel en Claude Debussy zijn natuurlijk vooraanstaande sfeermakers, maar kent u ook de muziek van Lili Boulanger? Deze bijzondere componiste won in 1913 op haar 19e als eerste vrouw de prestigieuze Prix de Rome voor compositie, enkele jaren voordat ze op haar 24e tragisch kwam te overlijden.
Ze liet een klein maar boeiend repertoire achter. Duco Burgers nam al haar werken voor piano op, deze editie van Spijkerklassiek zal u dan ook een bijzondere inkijk bieden in het leven en lijden van Lili Boulanger.
Het concert zal op vrijdagavond 15 oktober om 20:15 plaatsvinden in de Amstelkerk te Amsterdam, volgens de dan geldende covidmaatregelen.
31 Maart 2021 - De Duif
De kwintetten van Schumann & Schnittke
Viool: Emma Roijackers
Viool: Margot Kolodziej
Cello: Renée Timmer
Altviool: Lotus de Vries
Piano: Koenraad Spijker
Alfred Schittke (1934-1988) was een sovjetcomponist die vooral bekend is geworden met zijn koormuziek. Zijn stijl kan zeer modern genoemd worden, een voorzetting op de Avant-garde, maar voor een groot deel ook geïnspireerd op Mahler en Shostakovitsj. Schnittke noemde zichzelf een polystilist, iemand die meerdere stijlen beheerst en soms op totaal verscheurende manieren tegen elkaar in gebruikt. Het tweede deel ‘Tempo di Walz’ uit dit duistere kwintet is daar een bijzonder voorbeeld van.
Het kwintet voor piano en strijkkwartet is een reflectie op de dood van Schnittke’s moeder.
Robert Schumann schreef zijn wonderschone en triomfantelijke pianokwintet in Es groot in slechts een paar weken tijd, in september en oktober in 1842, het jaar dat voor Schumann de boeken zou ingaan als het jaar van de kamermuziek. Vóór 1842 componeerde Schumann (naast een zeer jeugdig pianokwartet in 1829) vrijwel alleen voor piano, maar na dit jaar had het componeren van Schumann een nieuwe ingang en een nieuwe creatieve kracht gevonden.
Zeker is het niet, maar het lijkt er zeer op dat dit magische pianokwintet geïnspireerd is op het bekende pianotrio van Schubert, dat Schumann zeer bewonderde en dat ook in Es staat en een vergelijkbare opbouw kent.
24 april 2020 - De Amstelkerk
”LIEDERLIEFDE”
'PIANIST KOENRAAD SPIJKER EN MEZZOSOPRAAN ANNA TROMBETTA WERKEN SAMEN IN HET DUO LIEDERLIEFDE, OM OP EEN FRISSE MANIER OPNIEUW TE LEREN OMGAAN MET EEN BREDE SELECTIE LIEDKUNST, VARIËREND VAN BACH EN HÄNDEL, TOT SCHÖNBERG EN MESSIAEN.’
In onze tweede productie nemen we u mee in een verstild programma met romantische liederen uit een onverwachte hoek.
Wist u bijvoorbeeld dat Arnold Schönberg, vooral bekend van de twaalftoonstechniek en aartsvader van het serialisme, in zijn jongere composities betoverd was van de romantiek?
Lili Boulanger, eerste vrouwelijke winnares van de prestigieuze Prix de Rome voor compositie in 1913, schreef al haar meesterwerken vóór haar 24e, toen ze vroegtijdig kwam te overlijden. Wie was deze mysterieuze vrouw? Over Franz Schubert, meester van de romantische liedkunst, hoeft niet veel uitgelegd te worden. Hij schreef naast 16 opera’s, 9 symfonieën en 20 pianosonates meer dan 600 liederen, en dat deed hij allemaal voor zijn 31e..!